MKV 2013

Lasse Rönkä: Miten hiihdon maakuntaviestit nousuun?

Hiihdon maakuntaviestit hiihdettiin loppiaisena.
Niistä suurin osa on kunta- ja eräät seurapohjaisia. Onko seurapohja on maakuntaviesteille kuolinisku? 
Lahden piirin 7-osuuksinen viesti hiihdettiin vapaalla tyylillä Hartolassa. Olosuhteet suosivat. Viesti oli alavireinen ja soi mollissa. Joukkueita oli vähän. Itä-Hämeestä hiihti vain Sysmän Sisu. Järjestäjä HaVo ja HeinIsku eivät saaneet joukkuetta..Viesti oli draama, ei iloinen hiihtojuhla.Se herätti kysymyksiä.

Onko piirin hiihto noin syvässä kuopassa? Onko valmennus ok? Eikö kunnia ja perinne enää elä? Eikö huolto ja kannustus pelitä?  Pettikö info? Oliko viesti vain pakkopaita ja asenne ja tulos sen mukainen? Seuramaakuntaviestien jatko tarkkaan harkintaan!

Joutsan Pommi hiihti KS:n mk-viestin Keuruulla. Se oli viestin yllättäjä. Se eteni neljä osuutta viestin kärjessä, jopa suurten kuntien edellä. Se otti pienissä kunnissa kaksoisvoiton, sai paljon huomiota ja teki hienoa pr:ää hiihdolle, kunnalle ja Pommille. Ainoa miinus oli poikahiihtäjien puute. Sen korvasivat hienot tytöt, kovat äijät ja vaihtoehtoiset osuushiihtäjät. KS:n viesti oli Joutsan, Jyväskylän ja Matti Heikkisen hiihdon ja järjestäjien suurta juhlaa. Ongelma on pienten kuntien poissaolo. Nyt hiihti 15 pienkunnasta viisi.

Kinnula hiihti Keski-Pohjanmaan 62.viestissä Himangalla ollen B- sarjan 16. KP:n 62. mk-viestissä oli A: 15 + B: 36 yht.51 joukkuetta. Yleisöä: 4500. Joukkue-ennätys on 62 vuodelta 1984.

Seuraviestit eivät edistä ja kannusta hiihtoa. Ne ovat ilman kehitystä ja muutoksia tiensä päässä. Ideointia ja uusiutumista kaipaavat myös kuntien maakuntaviestit, joista pienet kunnat ovat jääneet pois. Keski-Pohjanmaa ja Maastohiihto ry voisivat kouluttaa muita mk-viestejä ja niiden toimijoita. Kaikki viestejä jarruttaa toimijain ikä, into ja kunto, hiihtäjien ikä ja puute, epäsuhta harjoittelun ja kilpailun kohdalla.

Lasse Rönkä, teksti ja kuvat
hiihtoaktiivi
Joutsa
 
fb-logo 
 mattiheikkinen
Matti Heikkinen, Jyväskylän voittajajoukkueen ankkuri maalissa.
 mttia
 Matti Aalto oli Keuruun ykkösjoukkueen ankkuri.
anssi
Anssi Pentsinen toi Jämsän kolmantena maaliin.
tomioittinen1joukkankk
Tomi Oittinen, Joutsan 1.joukkueen ankkuri
markohalttunenhopeajoukkankk
Marko Halttunen, Joutsan hopeajoukkueen ankkuri
joutsan1j
Joutsan voittajajoukkue, pienet kunnat
palkinnot
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen luovutti Puumetson Jyväskylän voittajajoukkueelle.
pelim
Keurusseudun Pelimannit esiityi palkintojenjakojuhlassa.